притисни ентер »

Со хигиена против зараза: Како правилно да ги миете рацете?

Со хигиена против зараза: Како правилно да ги миете рацете?

Неправилното миење на рацете може да ви ги зголеми шансите од пренесување на вируси и бактерии. Експертите потенцираат дека ако рацете не ви се добро измиени или исушени, така им помагате на бактериите и вирусите да се задржат на нив при контакт. Основен услов за рацете да ви бидат доволно чисти е најмалку 20 секунди да се мијат со сапун. Тоа не го

Како правилно да ги миете рацете за да се заштитите од вируси

Како правилно да ги миете рацете за да се заштитите од вируси

Како правилно да ги миете рацете за да се заштитите од вируси Обично сите сметаме дека е доволно рацете да ги измиеме со антибактериски гел и така ќе се заштитиме од вируси и бактерии. Но, група научници при едно истражување откриле дека овој гел не заштитува премногу од грип и вируси. Научниците од Универзитетот во Кјото откриле дека вирусот кој влегува

Дознајте дали цел живот погрешно ги миете рацете

Дознајте дали цел живот погрешно ги миете рацете

ИЗВОР скопје24 | февруари 27, 2020 Станува збор за основна хигиенска навика, но сепак големи се шансите цел живот да сте ја практикувале погрешно. Во период кога владеат настинки многу е важно да правилно да ги миете вашите рацете. Многумина пропуштаат да ги измијат деловите од рацете како што се палците, врвовите на прстите и просторот помеѓу прстите

Дали цел живот погрешно ги миете рацете?

Дали цел живот погрешно ги миете рацете?

Се работи за основна хигиенска навика, но сепак големи се шансите цел живот да сте ја практикувале погрешно. Во период кога владеат вируси, настинки и зарази, многу е важно да правилно да ги миете рацете. --> Многумина пропуштаат да ги измијат деловите од рацете како што се палците, врвовите на прстите и просторот помеѓу прстите. Можеби ви звучи банално

Пакет од Кина нема да ве зарази, лук и антибиотици нема да помогнат, но ова ДА, ЌЕ ПОМОГНЕ!

Пакет од Кина нема да ве зарази, лук и антибиотици нема да помогнат, но ова ДА, ЌЕ ПОМОГНЕ!

СЗО направи список на митови за Ковид-19 и ги разби. Пример за еден од митовите е дека сушачите за раце се ефикасни и го уништуваат коронавирусот. СЗО ова го негира и наведува дека сушачите за раце не се ефикасни во уништувањето на вирусот, туку тоа се постигнува со одржување хигиена на рацете. На прашањето дали со прскањето со алкохол или хлор по

Пакет од Кина нема да ве зарази, лук и антибиотици нема да помогнат, но ова ДА, ЌЕ ПОМОГНЕ!

Пакет од Кина нема да ве зарази, лук и антибиотици нема да помогнат, но ова ДА, ЌЕ ПОМОГНЕ!

СЗО направи список на митови за Ковид-19 и ги разби. Пример за еден од митовите е дека сушачите за раце се ефикасни и го уништуваат коронавирусот. СЗО ова го негира и наведува дека сушачите за раце не се ефикасни во уништувањето на вирусот, туку тоа се постигнува со одржување хигиена на рацете. На прашањето дали со прскањето со алкохол или хлор по