притисни ентер »

6-ти август е крајниот рок за распишување избори, локалните ќе се оддржат на 17-ти октомври

6-ти август е крајниот рок за распишување избори, локалните ќе се оддржат на 17-ти октомври

Претседателот на Собранието Талат Џафери локалните избори ќе ги распише на 6 август, а ќе се одржат согласно законскиот термин на 17 октомври, годинава. -Согласно законските норми, односно член 16 од Изборниот законик мандатот на градоначалници и советници трае четири години, а имајќи предвид дека претходните избори беа на 15 октомври 2017 година,

Талат Џафери локалните избори ќе ги распише на 6 август

Талат Џафери локалните избори ќе ги распише на 6 август

-Согласно законските норми, односно член 16 од Изборниот законик мандатот на градоначалници и советници трае четири години, а имајќи предвид дека претходните избори беа на 15 октомври 2017 година, фактички од 15 до 18 октомври се исполнува четири години мандат на градоначалниците и советниците и тој мандатот според Уставот и Законот не може да се продолжи,

Џафери најави дека на 6 август ќе ги распише локалните избори за 17 октомври

Џафери најави дека на 6 август ќе ги распише локалните избори за 17 октомври

Претседателот на Собранието Талат Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август. Тој на денешниот брифинг со новинарите рече дека меѓу партиите веќе било договорено изборите да се одржат на 17 октомври. На овој начин се обезбедува термин со кој градоначалниците нема да го надминат законски утврдениот четиригодишен мандат, рече Џафери.

Џафери на 6. август ќе ги распише локалните избори: Македонија ќе гласа на 17 октомври

Џафери на 6. август ќе ги распише локалните избори: Македонија ќе гласа на 17 октомври

На 6. август претседателот на Собранието Талат Џафери ќе ги распише изборите. Ова тој го кажа на брифингот со новинарите откако претходно беше познато дека партиите се договорија и ги усогласија ставовите изборите да се одржат на 17. октомври. Со ова се обезбедуваат законските обврски за обезбедување на термин со кој градоначалниците нема да го надминат

Џафери на 6. август ќе ги распише локалните избори: Македонија ќе гласа на 17 октомври

Џафери на 6. август ќе ги распише локалните избори: Македонија ќе гласа на 17 октомври

На 6. август претседателот на Собранието Талат Џафери ќе ги распише изборите. Ова тој го кажа на брифингот со новинарите откако претходно беше познато дека партиите се договорија и ги усогласија ставовите изборите да се одржат на 17. октомври. Со ова се обезбедуваат законските обврски за обезбедување на термин со кој градоначалниците нема да го надминат

Локалните избори ќе се распишат на 6 август, ќе се одржат на 17 октомври

Локалните избори ќе се распишат на 6 август, ќе се одржат на 17 октомври

Локалните избори ќе се распишат на 6 август, ќе се одржат на 17 октомври Претседателот на Собранието Талат Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август, петок. Првиот круг на изборите ќе ги закаже за 17 октомври согласно Изборниот законик и Уставот дека локалните избори се одржуваат во втората половина на октомври, а мандатот на локална власт

Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август

Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август

Собранискиот спикер Талат Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август петок. Првиот круг на изборите ќе ги закаже за 17 октомври согласно Изборниот законик и Уставот дека локалните избори се одржуваат во втората половина на октомври, а мандатот на локална власт е 4 години без можност за продолжување, објави Џафери. Катерина Нешкова

Џафери ќе ги распише изборите на 6. август

Џафери ќе ги распише изборите на 6. август

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, изјави дека локалните избори ќе ги распише на 6. август. на брифинг со новинарите. Од претходно е познато дека партиите се договорија и ги усогласија ставовите изборите да се одржат на 17. октомври. -Со ова се обезбедуваат законските обврски за обезбедување на термин со кој градоначалниците нема да го надминат

Џафери: Локални избори на 17-ти октомври, ќе бидат распишани на 6 август

Џафери: Локални избори на 17-ти октомври, ќе бидат распишани на 6 август

Собранискиот спикер Талар Џафери денес потврди дека датумот за одржување на локалните избори е 17 октомври. -Изборите ќе се распишат на 6-ти август. Одлуката не се должи на меѓупартиски договор, туку врз основа на законите, бидејќи токму во тој период им истекува мандатот на актуелните градоначалници, информира Џафери. Според него, со ова се обезбедуваат

Познато е кога ќе се распишат локалните избори: Македонија ќе гласа на 17 октомври

Познато е кога ќе се распишат локалните избори: Македонија ќе гласа на 17 октомври

Претседателот на Собранието Талат Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август, петок. рвиот круг на изборите ќе ги закаже за 17 октомври согласно Изборниот законик и Уставот дека локалните избори се одржуваат во втората половина на октомври, а мандатот на локална власт е 4 години без можност за продолжување. Во одност на измените на Изборниот

Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август

Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август

Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август К. С. Пред 2 минути Претседателот на Собранието, Талат Џафери ќе ги распише локалните избори на 6 август. Како што веќе е познато, партиите се договорија изборите да се одржат на 17 октомври. – Изборите ќе се распишат на 6 август. Одлуката не се должи на меѓупартиски договор, туку врз основа на законите,

Џафери: Избори на 17 октомври, мандатот на градоначалниците не смее да биде продолжен

Џафери: Избори на 17 октомври, мандатот на градоначалниците не смее да биде продолжен

Локалните избори ќе се одржат во редовниот рок согласно Законот на 17 oктомври, изјави претседателот на Собранието Талат Џафери кои вели дека изборниот датум е во согласност со Уставот, а не договор помеѓу политичките партии. Џафери појаснува дека согласно член 16 од Изборниот законик мандатот на градоначалниците и советниците трае мајмногу четири