притисни ентер »

Феномен „интерактивно сонување“: И во најдлабок сон умот има моќ да одговара на прашања

Феномен „интерактивно сонување“: И во најдлабок сон умот има моќ да одговара на прашања

Психолози открија нов феномен на човековиот ум, кој го опишуваат како „интерактивно сонување“ – состојба во која луѓе во длабок сон се во способност да следат инструкции, да даваат одговори на едноставни прашања, па дури и да решаваат лесни математички проблеми. Состојбата на сон крие многу мистерии на кои психолозите настојуваат да им најдат одговори

Можеме ли да комуницираме додека сонуваме?

Можеме ли да комуницираме додека сонуваме?

Додека спиеме и сонуваме можеме да ја вршиме математички операции, да одговориме на прашањата што ни ги поставуваат, па дури и да реагираме на сетилни побуди, сево ова без да се разбудиме. Барем вака велат новите истражувања Рубрика: Психологија Соработник: Невенка Стојановска Датум: Среда, 24 Февруари, 2021 - 14:00 Image: сон рем РЕМ-фаза луцидни