притисни ентер »

Од Балканот кон Германија заминуваат стручни работници

Од Балканот кон Германија заминуваат стручни работници

Над половина од жителите на Западниот Балкан кои доаѓаат да работат во Германија според посебните правила за регионот- работат како стручна работна сила, покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на труд Дури 54 проценти од работните односи кои во Германија се склопуваат преку регулативата за Западниот Балкан се однесуваат на стручна

Со какви квалификации Балканците заминуваат на работа во Германија?

Со какви квалификации Балканците заминуваат на работа во Германија?

Работната исла која се увезува од  Западен Балкан поволно влијае на германскиот пазар на труд, покажуваат резултатите од истражувањето спроведено од Институтот за истражување на пазарот на трудот во Нирнберг. Според ова истражување, 54 отсто од работниците кои доаѓаат од Западен Балкан се квалификувани работници, 4 отсто се висококвалификувани, додека 

Што најчесто работат Балканците во Германија?

Што најчесто работат Балканците во Германија?

Повеќето Балканци во Германија работат како стручна работна сила. Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан  работат како стручна работна сила, покажува студија на Институтот за истражување на пазарот на труд (ИАБ). 54 отсто од работните односи што во Германија се договараат преку регулативи за регионот на Западниот Балкан се однесуваат на стручната

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ). Дури 54 отсто од работните односи што се склучуваат во Германија преку прописите кои важат за регионот

Над половина од работниците од Западен Балкан во Германија се стручна работна сила

Над половина од работниците од Западен Балкан во Германија се стручна работна сила

Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ). Дури 54 отсто од работните односи што се склучуваат во Германија преку прописите кои важат за регионот

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ). Дури 54 отсто

Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Истражувањето се однесува на 2016 и 2017 година, во кои просечната старост на имигрантите во 73 проценти од случаите била помала од 40. Од тоа, дури 86 проценти биле мажи. Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ). Дури 54 отсто од работните односи што се склучуваат во Германија преку прописите кои важат за регионот

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Берлин, 12 август 2020 () – Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ). Дури 54 отсто од работните односи што се склучуваат во Германија преку прописите

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Студија: Повеќето од половината Балканци кои работат во Германија се стручна работна сила

Повеќе од половина од луѓето од Западен Балкан кои доаѓаат во Германија да работат според посебните правила за тој регион – работат како квалификувана работна сила. Ова го покажува студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот (ИАБ). Дури 54 отсто од работните односи што се склучуваат во Германија преку прописите кои важат за регионот

Увозот на работници од Балканот позитивно влијае врз германската економија

Увозот на работници од Балканот позитивно влијае врз германската економија

Увозот на работна сила од Западен Балкан има позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот, велат резултатите од истражувањето спроведено од Институтот за истражување на пазарот на трудот во Нирнберг. „Точно 54 отсто од вработените според правилата за вработување луѓе од Западен Балкан се квалификувани работници, четири проценти се висококвалификувани,

Увозот на работници од Балканот позитивно влијаел врз германската економија

Увозот на работници од Балканот позитивно влијаел врз германската економија

Увозот на работна сила од Западен Балкан има позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот, велат резултатите од истражувањето спроведено од Институтот за истражување на пазарот на трудот во Нирнберг. „Точно 54 отсто од вработените според правилата за вработување луѓе од Западен Балкан се квалификувани работници, четири проценти се висококвалификувани,

Работниците од Западен Балкан во Германија се претежно помошни работници

Работниците од Западен Балкан во Германија се претежно помошни работници

Имиграцијата на работниците од Западен Балкан има позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот, се вели во студијата на Институтот за истражување на пазарот на труд во Нирнберг. „54 проценти од вработените според правилата за вработување за луѓе од Западен Балкан се квалификувани работници, 4 проценти се високо квалификувани“, според студијата

Работниците од Западен Балкан имаат позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот

Работниците од Западен Балкан имаат позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот

Имиграцијата на работниците од Западен Балкан има позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот, се вели во студијата на Институтот за истражување на пазарот на трудот во Нирнберг. „54 проценти од вработените според правилата за вработување се луѓе од Западен Балкан и се квалификувани работници, додека 4 проценти се високо квалификувани“, според