притисни ентер »

Извори

Астрономија

Темната материја е можеби постара и од Големата експлозија, според истражување

Темната материја е можеби постара и од Големата експлозија, според истражување

Темната материја, за која истражувачите мислат дека составува околу 80% од масата на универзумот, е една од најзбунувачките мистерии во модерната физика. Што точно е таа и како истата настанала е непознато, но ново истражување од универзитетот Џонс Хопкинс предлага дека темната материја можеби постоела и пред Големата експлозија. Заслуги: Јавен домен

Зошто неделата има седум дена?

Зошто неделата има седум дена?

Чекајќи го викендот понекогаш може да е неподносливо, цели седум дена меѓу две саботи. Неделата со седум дена постои одамна и лугето ретко се прашуваат зошто. Најголемиот дел од мерењето на нашето време е поради движењето на планетите, Месечината и ѕвездите. Нашиот ден е еднаков на ротацијата на Земјата околу својата оска. Една година е ротацијата

Микроскопски живот на Венера? Еве што треба да знаете за големото откритие

Микроскопски живот на Венера? Еве што треба да знаете за големото откритие

Венера, ѕвездата Вечерница, можеби убаво светка на ноќното небо, но одблизу е негостопримлива колку што би се очекувало од каменита планета, со дождови од сулфурна киселина, задушлива атмосфера од СО2, и атмосферски притисок 100 пати поголем од Земјиниот. Според нашите сфаќања за Земјиниот живот, Венера би била една од последните места каде што би

Хабл откри мистериозен диск околу црна дупка

Хабл откри мистериозен диск околу црна дупка

Користејќи го Вселенскиот Телескоп Хабл на НАСА/ЕВА, астрономите набљудуваа неочекуван тенок диск од материја кој кружи околу супермасивната галаксија NGC 3147, оддалечена 130 милиони светлосни години. Уметнички приказ на чудниот тенок диск материја кој кружи околу супермасивната црна дупка во срцето на спиралната галаксија NGC 3147, оддалечена 130

Астрономи открија чудна карпеста егзопланета со три црвени сонца

Астрономи открија чудна карпеста егзопланета со три црвени сонца

Нашето Сонце е осамена ѕвезда, но во пространствата на Универзумот честопати се среќаваат ѕвезди кои орбитираат околу заеднички центар на гравитација. Во таков систем составен од три ѕвезди астрономите неодамна пронајдоа и егзопланета. Уметничка престава на Gliese 667 Cc, друга карпеста планта со три сонца Планетата наречена LTT 1445Ab орбитира околу

Астрономи открија чудна карпеста егзопланета со три црвени сонца

Астрономи открија чудна карпеста егзопланета со три црвени сонца

Нашето Сонце е осамена ѕвезда, но во пространствата на Универзумот честопати се среќаваат ѕвезди кои орбитираат околу заеднички центар на гравитација. Во таков систем составен од три ѕвезди астрономите неодамна пронајдоа и егзопланета. Уметничка престава на Gliese 667 Cc, друга карпеста планта со три сонца Планетата наречена LTT 1445Ab орбитира околу

Зошто некои авиони оставаат траги на небото?

Зошто некои авиони оставаат траги на небото?

Како што летаат, некои авиони оставаат траги од нешто што изгледа на чад. Но не се грижете, овие траги се воглавно кондензација – оттука името „кондензациски траги“. Како што согорува, моторот исфрла голема количина на вода и некои аеросоли во воздухот. Контрагите (Contrails) (кондензациските траги) се создаваат кога водената пареа се кондензира и

Зошто некои авиони оставаат траги на небото?

Зошто некои авиони оставаат траги на небото?

Како што летаат, некои авиони оставаат траги од нешто што изгледа на чад. Но не се грижете, овие траги се воглавно кондензација – оттука името „кондензациски траги“. Како што согорува, моторот исфрла голема количина на вода и некои аеросоли во воздухот. Контрагите (Contrails) (кондензациските траги) се создаваат кога водената пареа се кондензира и

Зошто некои авиони оставаат траги на небото?

Зошто некои авиони оставаат траги на небото?

Како што летаат, некои авиони оставаат траги од нешто што изгледа на чад. Но не се грижете, овие траги се воглавно кондензација – оттука името „кондензациски траги“. Како што согорува, моторот исфрла голема количина на вода и некои аеросоли во воздухот. Контрагите (Contrails) (кондензациските траги) се создаваат кога водената пареа се кондензира и

Бетелгез повторно се затемнува

Бетелгез повторно се затемнува

Само што помисливте дека повторно можете да почнете да го игнорирате Бетелгез , црвениот џин повторно почна да се занесува. По првото затемнување, проследено со осветлување, Бетелгез повторно почна да се затемнува. Исто така, ова ново затемнување не се совпаѓа со моменталниот циклус на светлосни промени на Бетелгез, што повторно обраќа внимание на