притисни ентер »

Извори

Капитал

Заев го претстави четвртиот пакет мерки,  од 470 милиони евра

Заев го претстави четвртиот пакет мерки,  од 470 милиони евра

Како прва од  вкупно 31 мерка од овој четврт пакет, Заев ја издвои  мерката Поддршка за исплата на плати, која продолжува да важи и за последниот квартал од годината, односно и за месеците октомври, ноември и декември. Вкупно 470 милиони евра се подготвени за четвртиот пакет антикризни мерки што денеска премиерот Зоран Заев го претстави пред македонската

Сите барања на бизнис секторот до новата Влада

Сите барања на бизнис секторот до новата Влада

Бизнисот во очекување на нови антикризни мерки Бизнис заедницата се мобилизира и на неколку средби со владини претставници деновиве испорача низа мерки коишто би требало да им помогнат на компаниите полесно да ги надминат последиците од корона – кризата, но и генерално да создадат подобри услови за работење. Тие велат дека имаат потреба од државна

Билал Суџубаши: Покрај сите шокови предизвикани со пандемијата, Халкбанк е стабилна и бележи високи стапки на ликвидност и раст на депозитите

Билал Суџубаши: Покрај сите шокови предизвикани со пандемијата, Халкбанк е стабилна и бележи високи стапки на ликвидност и раст на депозитите

Билал Суџубаши главен извршен директор на Халкбанк АД Скопје Глобалната економија во 2020 година ќе оствари силен пад, што се проценува како најдлабок по периодот на глобалната депресија, а со тоа значително се влошија и перспективите за домашната економија. Сепак, како што објави Народна банка, нашиот банкарски сектор е здрав, стабилен и со зајакната

Осигурителите подобро поминале од банките

Осигурителите подобро поминале од банките

Како работеа финансиските компании котирани на Берза во првите шест месеци За 2,14% помали приходи од камати и за 13% помала нето добивка покажале вкупно сите 10 банки што котираат на Берза или имаат посебни обврски за известување, во првите шест месеци од годинава, покажува Извештајот за финансиските перформанси на акционерските друштва на Комисијата

Валкан танц со национализмот

Валкан танц со национализмот

ДУИ ја игра својата единствена карта Од недолични и провокативни изјави, преку подароци  (од албанската традиција) за амбасадори во заминување што имаат цел не да останат запаметени кај амбасадорите туку овде дома, потоа непочитување на Законот за знамиња, па се’ до идејата дека државата треба да им наложи односно поттикне приватните компании да вработуваат

Приходите и профитите растат, но сè потешко се наоѓаат кадри

Приходите и профитите растат, но сè потешко се наоѓаат кадри

Објавена детална анализа за информатичко – комуникацискиот сектор Вкупниот приход на ИКТ индустријата во Македонија во 2019 година е без малку 900 милиони евра и чиста добивка од речиси 104 милиони евра. Приходите се поголеми за 3,5%, додека добивката за 11,2% во однос на годината претходно, но она што е позначајно е дека за само 4 години, приходите

Најголем проблем е културата на клиентелизам

Најголем проблем е културата на клиентелизам

Македонските бизниси учат како да се борат против корупцијата Досега над 130 претставници од македонски бизниси ги заврши ja обуките за откривање и борба против корупцијата во организација на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК), Конект и Здружението на даночни советници. Во уште пет наврати бизнисите ќе имаат уникатна можност ваквите специјализирани

Презентирани уште два труда на млади научници

Презентирани уште два труда на млади научници

Народната банка во прилагодени на пандемијата услови продолжи со сесиите на Клубот на истражувачи На сесијата беа презентирани трудовите „Меѓусебното дејство на условната плата и траењето на невработеноста: емпириски докази од Јордан, Србија, Црна Гора, Украина и Молдавија за 2015 година“, од Тереза Кочовска и „Унапредување на процесот на кредитна

Благој Митевски: Кој сака да биде пензионер?

Благој Митевски: Кој сака да биде пензионер?

Во моментов потребно е да се биде реален и рационален. Сите оние кои не се дефицитарни кадри да заминуваат во пензија на 64 години. Оние пак кои се дефицитарни, да се најде начин да им се продолжи работниот век. Да се променат условите за инвалидска пензија, и оние кои навистина не можат повеќе да ги извршуваат работните задачи, да добијат пензија

На повидок нов “технолошки“ меур?!

На повидок нов “технолошки“ меур?!

Пазари на капитал „Ситуацијата на пазарите во САД продолжува да потсетува на 1999 и 2000 година, пред избувнувањето на дот – ком меурот. Централните банки уверуваат дека парите се прелеваат на пазарите, а последното соопштение на ФЕД укажува дека поддршката ќе продолжи и во иднина. Инвеститорите сметаат дека немаат алтернатива поради ниските каматни