притисни ентер »

Извори

Pharma News

Петте фази на тага по смртта на некој близок

Петте фази на тага по смртта на некој близок

Споделете со пријателите! Tweet Како може повторно да дишеме без да чувствуваме дека тагата ќе нè загуши и уништи? Како да се вратиме во животот и повторно да го пронајдеме неговото значење? Н евозможно е да се подготвиме за смртта на некој близок. Во такви моменти, вкочанетоста од загубата и болката се толку силни што ни се чини дека ќе трае вечно

Здравјето – клучен темел за достоинствен, среќен и исполнет живот

Здравјето – клучен темел за достоинствен, среќен и исполнет живот

Споделете со пријателите! Tweet „Секој поединец има различни вредности на кои го темели својот живот. Единствено, здравјето е „заедничката” вредност на секое човечко битие. Единствено здравјето е еден од клучните темели за достоинствен, среќен и исполнет живот. Секој сака и треба да биде здрав. Или како што велат здравиот човек има многу желби а болниот

Сфинголипидите во мајчиното млеко влијаат на микробиомот

Сфинголипидите во мајчиното млеко влијаат на микробиомот

Споделете со пријателите! Tweet Зошто цревниот микробиом кај бебињата кои се доени е поразличен од кај оние кои се хранат со млечна формула? Е дна нова студија на стаорци појаснува зошто цревниот микробиом кај доените дечиња значително се разликува од оној кај доенчињата кои се хранат со вештачко млеко. Студијата е објавена во јули 2020 година во Journal

Децата и КОВИД-19

Децата и КОВИД-19

Споделете со пријателите! Tweet „Здравите“ деца можат да носат исто толку КОВИД-19 како и заболени возрaсни лица Л етото на северната хемисфера е при крај и ако не сме многу претпазливи за повторно отворање на училишта и градинките, децата наскоро би можеле да играат многу поголема улога во пандемијата со КОВИД 19, предупредуваат научниците, бидејќи

Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (14-20.09.2020)

Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (14-20.09.2020)

Споделете со пријателите! Tweet На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19. Т естирани се вкупно 9.661 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2 , зголемување од 15.7% во однос на минатата недела. Регистриран e 951 нов позитивен случај од 29 градови во државата (Табела

ИНТЕРВЈУ со Д-р Васко Хаџиев: Инфекција со Хеликобактер Пилори – симптоми, ризици и соодветен третман

ИНТЕРВЈУ со Д-р Васко Хаџиев: Инфекција со Хеликобактер Пилори – симптоми, ризици и соодветен третман

Споделете со пријателите! Tweet Голем дел од светската популација (се проценува дека е над 50%) е инфицирана со бактеријата Helicobacter Pilory, која има способност да преживее во киселата средина на желудникот. З а ризиците и последиците од инфекцијата, како и за соодветни решенија, разговараме со Д-р Васко Хаџиев – специјалист по интерна медицина,

Потребата за припадност кон „стадото“

Потребата за припадност кон „стадото“

Споделете со пријателите! Tweet Ефектот од пристапувањето кон мнозинството е дел од друга, поширока, група на когнитивни нарушувања или ментални грешки што влијаат на индивидуалната проценка и одлуки. Е фектот од присоединување кон мнозинството ја опишува склоноста на луѓето да прифатат одредено однесување, стил или став само затоа што го прават сите

Иновативни научни средства во терапијата на келоидите

Иновативни научни средства во терапијата на келоидите

Споделете со пријателите! Tweet Мерки за спречување на келоидни лузни О пишани се неколку иновативни терапевтски методи за третман и превенција на овие состојби, но нивната оптимална употреба за успешно управување со келоид сè уште не е дефинирана. Меѓу најновите, иновативни, терапевтски стратегии за управување со хипертрофични лузни и келоиди се митомицин-Ц,

Испитување на нухална транслуценца

Испитување на нухална транслуценца

Споделете со пријателите! Tweet Нухална транслуценца – НТ (nuchal translucency, NT) е неинвазивен скрининг тест што се користи за да се утврди ризикот од развој на фетус со Даунов синдром или друго генетско нарушување. П ри овој преглед – ехо (ултразвук) се мери дебелина на кожниот набор на задната страна на вратот или насобраната течност во окципиталниот

Пливање за време на пандемија

Пливање за време на пандемија

Споделете со пријателите! Tweet Пливањето за време на пандемија е една работа, а толпата на плажа е нешто друго. П ливањето за време на пандемија е една работа а толпата на плажа е нешто друго. Како што завршува летото, се поголем број од нас сакаат да ги искористат последните денови на плажа и некако се чини дека тоа се прави се со поголема храброст